Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami wartościowych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są także w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Prowadzone nad borówkąiczne badania naukowe wykazały obecność, m.in:
- znacznych ilości związków antyoksydacyjnych - wielu substancji biologicznie czynnych - enzymów obniżających poziom cholesterolu
Przedstawione substancje zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, oraz zwiększają zawartość korzystnego dla zdrowia HDL.
Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami wartościowych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są także w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Prowadzone nad borówkąiczne badania naukowe wykazały obecność, m.in:
- znacznych ilości związków antyoksydacyjnych - wielu substancji biologicznie czynnych - enzymów obniżających poziom cholesterolu
Przedstawione substancje zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, oraz zwiększają zawartość korzystnego dla zdrowia HDL.
Wartość odżywcza w owocach borówki (w zależności od odmiany poniższe wartości mogą
różnić się nieznacznie)
składnik
zawartość w 100g
woda
82,3 %
wartość energetyczna
62,0 kcal
białko
0,7 g
tłuszcze
0,5 g
węglowodany
15,3 g
błonnik
2,7 g
wapń
15,0 mg
fosfor
13,0 mg
żelazo
1,0 mg
sód
1,0 mg
potas
81,0 mg
witamina A
100,0 j.m.
witamina B1(tiamina)
0,03 mg
witamina B2 (ryboflawina)
0,06 mg
witamina B3 (niacyna)
0,50 mg
POSIADANE CERTYFIKATY
Nasza plantacja oferuje owoce o najwyższej jakości, czego dowodem są posiadane certyfikaty Tesco Nature Choice, a także GlobalGap.